RSS Feed

Simpelt og nemt højbed for dummies og andet godtfolk

Simpelt og nemt højbed for dummies og andet godtfolk

Behøver dit højbed ikke være noget der er taget ud af Bo Bedre eller XL-byg’s professionelle sider, så kan du meget hurtigt lave et selv. Højbedet hér er placeret direkte på jorden hvor det skal stå.

Jeg var så heldig, at bredden på stedet hvor jeg ville have mit krydderurte-højbed, passede præcis til dé brædder jeg havde liggende, så der var intet spildtræ i forhold til brædderne. Lægterne er rester fra da jeg satte Skagens hegn op med hjælp af min ældste søn og hans kæreste.

Jeg kan li’ at højbede er høje, så jeg valgte at mit skulle være 40 cm højt, men vil du hellere have et højbed der er et brædt eller to lavere, så sparer du selvfølgelig både tid og penge.

Her er hvad du skal bruge for at smække et simpelt og nemt højbed på 150 x 60 x 40 cm sammen:

 • 8 ru trykimprægnerede forskalningsbrædder i størrelse 10 x 210 – de er billigere end de høvlede og personligt kan jeg bedre li’ det ru look. Du kan få dem i præcis dén størrelse i f.eks. Jem og fix.
 • 64 søm (+ et par stykker mere til eventuelle fejlslag o.l.) –  jeg brugte varmeforzinkede firkantede 2,2 x 45 mm som jeg havde liggende fra et tidligere højbedsprojekt.
 • Trykimprægnerede lægter der kan saves ud til 4 x 40 cm – omkring 5 x 7 cm i bredde, eller hvad du nu har eller vil købe.
 • En tung hammer – så skal der kun mellem 5 og 8 slag til hvert søm
 • En sav – jeg brugte en stiksav, vær opmærksom på hvor dybt den kan save hvis du bruger det samme.
 • En blyant – sæt den over øret, så ved du hvor den er når du ikke bruger den  😉
 • Et målebånd – det bedste er sådan et der kan trækkes ud og som har et knæk i starten, så det kan sidde fast af sig selv for enden af et brædt der skal måles.
 • Et stabilt bord – jeg brugte havebordet
 • Evt. forlængerledning
 • Evt. noget tungt hvis du er alene – jeg brugte min parasolfod. Du kan også bruge en skruetvinge, men det er ski for besværligt.
 • Evt. ukrudts-dug – så ukrudt på stedet hvor du placerer den, ikke får mulighed for at spirre. Risikoen falder med højden af højbedet.
 • Evt. pincet – hvis du ikke kan presse splinterne ud. Jeg smed handskerne, der ER nemmere med bare hænder.
 • Noget at drikke – beskyt det mod træstøv og eventuelle insekter 🙂

Start med lægterne: Mål 40 cm ud ved hver kant på en ene side, og slå en lige streg. Læg den længste del på bordet, med den korteste del ud over bordet, med stregen så tæt på bordkantet som muligt. Læg noget tungt over dét på bordet, hvis du ikke har en hjælper – jeg brugte min parasolfod, eller spænd det fast med en skruetvinge. Hold godt fast i lægten på bordet. Sav igennem ved at følge den streg du har lavet. Bruger du stiksav, så brug en rimelig høj hastighed og vær opmærksom på at du både skal trykke lægten ned mod bordet og stiksaven ned mod lægten. Trykker du ikke stiksaven ordentligt, kan du ikke styre den og det larmer gevaldigt. Bruger du en almindelig sav, så vær forsigtig når du er næsten igennem, da træet let kan flække. Det ER nemmere med en stiksav 🙂

Så er det brædderne:  Mål 150 cm ud og ellers samme fremgangsmåde som ved lægterne.

Stykkerne med længden 150 cm er formentlig alle sammen lige lange, men 60 cm-stykkerne kan være lidt forskellige, så sæt dem alle op på højkant mod hinanden for at sammenligne. Find et brædt der passer bedst, og mål de andre brædder med dette, hvis altså der er forskel, slå streger og sav efter samme fremgangsmåde som ved lægterne.

Så skal det hele samles: Har du lægter der ikke er kvadratiske, skal du bruge den bredeste side til de længste brædder. Læg to lægter op på bordet med den smalleste side opad, og placér 4 brædder á 60 cm fra yderkanten af den ene lægte til yderkanten af den anden lægte.Obs: En klassisk fejl er, at folk ikke tænker på at de har med et levende materiale at gøre, og træet har åre der ændrer sig når det tørrer i vind og vejr. Derfor skal du kikke på årene via enden af brædderne, og lægge alle brædder med årene som et omvendt U nedad. (Med fagord siger man, at marvsiden skal vende ud mod vejrliget, fordi marvsiden tørrer langtsommere end splintsiden). Årene skal altså bue opad (bue udad når højbedet står færdigt), ellers risikerer du efter et år eller to, at stå med nogle brædder der buer og skriger som dém i Gori-reklamerne. Hvis årene buer nedad som et omvendt U, vil kanterne forsøge at bue nedad, men det kan de ikke da de jo er presset ned mod lægten 🙂  Du kan læse mere om dette vigtige punkt og se en tegning der viser det hér.

Nu kommer så det sværeste, selv om det nærmest blot er en interessant udfordring; du skal have alle brædder til at flugte med kanterne på begge lægter. Se billederne af det færdige resultat, hvordan højbedet er samlet. Start i venstre side. Læg det øverste brædt på, så øverste højre hjørne flugter med den øverste del af lægten (vandret) og enden af brættet med den lodrette kant på lægten. Når du synes det passer, holder du godt fast og slår et søm i.

Obs: Der skal søm i fra begge sider af lægten, så det er vigtigt, at du ikke slår sømmene på gavlene i med samme afstand til kanterne, som du slår dem i på de lange sider – ellers banker du sømmene ind i hinanden med flækket træ som muligt resultat. Se billederne af hvordan jeg har placeret sømmene.

   Nb) Hjørnerne ser her ud til at være vind-skæve – og det ser ud som om brædderne bliver lavere og lavere; det er pga. vinklen jeg har fotograferet dem i…

Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du slå en streg (læs om udtrykket “slå en streg” hér) og slå sømmene i på lige linje – det gad jeg ikke selv, så jeg kan acceptere at mine søm ikke sidder helt præcis over hinanden 🙂

Nu placerer du resten af brædderne på de to lægter igen, så du er sikker på, at du laver en vinkel-ret gavl, d.v.s. får alle brædder til at flugte med yderste kant af hver lægte, og presser brædderne op mod hinanden. Hvis der er en smule lægte til overs nederst, gør det ikke noget, du skal bare sørge for, at øverste brædt flugter med toppene af lægterne og presse de andre brædder op mod dette. Når du synes du har fundet ud af hvordan de skal ligge, slår du et søm i øverste brædt i højre side, så du har styr på den side også, men ikke flere, du skal kunne flytte siden. Husk at drikke 🙂

Slå så alle brædderne på plads i venstre side, men kun det øverste søm i hver, og gør det samme i højre. Nu skulle din gavl gerne være både vinkelret og stabil, så nu slår du de andre søm i og gør det selvfølgelig til en konkurrence mod dig selv om, hvor få slag du skal bruge på at slå de sidste søm i 🙂

Samme fremgangmåde med den anden gavl. Husk at drikke 🙂

Nu skal du så samle gavlene med de lange brædder: Stil gavlene på jorden eller bedre; fliserne, så du kan placere 4 brædder på den ene side. Vær opmærksom på, hvilken gavl du synes er pænest hvis det kun er den ene man kommer til at se, og find de fire brædder der er pænest til den side man oftest vil se. Fremgangmåden hér er sådan set den samme som med gavlene, du skal blot passe mere på din ryg 😉

Når du skal til den sidste side, så er du så selvsikker, at du skal passe på fingrene 🙂

Hvis du ikke har drukket FOR meget af noget med procenter i, så skulle du gerne stå med et stabilt & vinkelret højbed nu  🙂 og så er der bare tilbage at placere højbedet hvor du vil have det til at stå, lægge ukrudts-dug i bunden, fylde op med jord (360 liter!) – og rydde op 🙂

Hvis du synes kanter og toppe af lægter er blevet en smule skæve, kan du slibe dem pæne med grov sandpapir, f.eks. korn 80 eller 100. Læs eventuelt om de forskellige kornstørrelser hér.

Go’ arbejdslyst!

Ps) Jeg har noget “børnehave-hegn”, som jeg forestiller mig, at jeg lægger oven på jorden, så kattene ikke ødelægger bedet – det har tilpas store masker til, at der kan gro urter op igennem – måske også en idé… 🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: